laputa limpa – från sid 182 i boken BRÖD av Jan Hedh)

( lovade skicka detta till en väninna och tänkte att kanske någon mer är intresserad – nu när jag suttit och skrivit av det – i så fall vargågoda!!)
4 bröd
idealisk degtemperatur 26 grader.

DAG 1
250 gr fint rågmjöl / gärna stenmalt
30 gr havssalt
500 gr vatten ( 5 dl)

Skållning
väg upp mjöl o salt i en bunke
Koka upp vattnet o slå det kokande över mjölet. Arbeta degen slät med slev och täck över med plastfilm. Låt mogna över natten.

DAG 2
Raskdeg
50 gr jäst
125 gr vatten (1 1/4 dl)
400 gram rågsikt

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjöl och skållning ( alltså gårdagens röra) . Knåda blandningen i 5 minuter. Täck över med plastfilm och låt jäsa i 60 minuter.

BORTGÖRING ( detta är en bagarterm som jag inte kan förklara, men det heter så)
600 gram rågsikt
600 gram vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
375 gr vatten ( 3 2/3 dl )
150 gr solrosolja ( 1½ DL)
210 gr ljus sirap

50 gr smör tillpensling

1. Till raskdegen tillsätts mjölsorterna, vatten, olja och sirap. Knåda degen elastisk på låg hastighet. Gör en degtest
( det har jag aldrig gjort- vet inte hur man gör) Degar med rågsikt skall inte arbetas för länge.
2, Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock, låt vila i 60 minuter / stöt samman degen efter halva tiden.
3. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar. Forma till fyra runda bullar och täck med bakduk – låt vila i 5 minuter.
4. Smöra en braspanna med mjukt smör. Slå samman bullarna till fyra korta bröd , sätt dem i braspannan och pensla med smör. nagga med en gaffel o sikta över lite vetemjöl.
5. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
6- Sätt ugnen på 250 grader.
7. sätt in bröden i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.
8. sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan en liten stund.
9. Baka bröden i totalt 55-60 minuter. Den noggranne bagaren kollar med en termometer att brödet är färdigt vid 98 grader / vi icke lika npggranna förlitar oss på klockan och sunt försuft!
10. Ta ut plåten ur ugnen, dela bröden och låt dem svalna på galler.

Passa utmärkt att frysa.
OBS man kan om man vill blanda i 10 gram mald anis och 20 gram mald fänkål i skållningen.

3 mars blev det en ny omgång laputa – delade med mig och hoppas det var till belåtenhet!!